کوچینگ ( استخدام کوچ برای پیشرفت + مشاوره کوچینگ )

کوچینگ ( استخدام کوچ برای پیشرفت + مشاوره کوچینگ )

یکی از خدماتی که در سایت مهدی مقسومی ارائه میشود مشاوره کوچینگ و استخدام کوچ است اگر شما دوست دارید در کنار خود یک کوچ حرفه ای داشته باشید در ادامه این مطلب همراه ما باشید

در گام اول بهتر است به سراغ بررسی تاریخچه کوچینگ برویم و ببینیم مفهوم کوچینگ از کی متداول شد

تاریخچه کوچینگ و هر آنچه باید در مورد آن بدانید

کوچینگ به عنوان یک روش و فرایند همراه با توسعه فردی و حرفه‌ ای، ریشه ‌هایی در گذشته دارد. اما به عنوان یک رشته و شاخه مستقل از مشاوره و آموزش حرفه‌ ای، نسبتاً جدیدتر است.

تاریخچه مربیگری به اواخر قرن بیستم و آغاز قرن بیست و یکم می ‌باشد. در دهه ۱۹۷۰ میلادی، فرماندهی نیروی دریایی ایالات متحده آمریکا (US Navy) برنامه‌ هایی را برای توسعه و بهبود عملکرد فرماندهان خود آغاز کرد. این برنامه ‌ها معمولاً شامل مراحلی از جمله ارزیابی عملکرد، بازخورد، توسعه و آموزش شد. این برنامه ‌ها برای بهبود توانمندی‌ ها و عملکرد فرماندهان و تحقق اهداف سازمانی تدوین و اجرا می ‌شدند. این ایده‌ ها و فرآیندها در بین سایر صنایع و حوزه ‌ها نیز شناخته شدند.

در دهه ۱۹۸۰، جان ویتمور (John Whitmore) ، بازیکن سابق تیم ملی راگبی انگلستان، به همراه لورنس کوترل (Lawrence G. H. Coche) و تیمشان مفهوم کوچینگ را در سازمان‌ ها معرفی کردند. آن‌ ها به شکلی نوآورانه از تکنیک‌ ها و روش ‌های مربوط به ورزش و راجع به توسعه فردی، تحصیلات و تجربیات خود را تجمیع کردند و اصول مربیگری را برای بهبود عملکرد فردی و سازمانی ارائه کردند. جان ویتمور در سال ۱۹۹۲ کتابی با نام “Coaching for Performance” را منتشر کرد که به عنوان یکی از منابع اصلی در زمینه کوچینگ شناخته می‌ شود.

از آن زمان به بعد، مربیگری به عنوان یک صنعت و رشته مستقل در حوزه‌ های مختلف از جمله حرفه ‌ای، شخصیتی، تیمی و سازمانی پیشرفت کرد. امروزه، کوچینگ به عنوان یک ابزار قدرتمند در توسعه فردی و حرفه ‌ای و بهبود عملکرد فردی و سازمانی شناخته می ‌شود و در بسیاری از صنایع و حوزه ‌ها مورد استفاده قرار می ‌گیرد.

حالا که با تاریخچه کوچینگ آشنا شدیم بهتر است به سراغ بررسی معنی مربیگری برویم احتمالا بدانید که مربیگری با چند معنی و مفهوم شناخته میشود در ادامه قصد داریم ببینیم کدام یک از این موارد معنای درست تری برای مفهوم کوچینگ هستند

کوچینگ ( استخدام کوچ برای پیشرفت + مشاوره کوچینگ )

معنی کوچینگ چیست ؟‌ چند نوع معنی برای آن وجود دارد و کدام منطقی تر است ؟

معنی کوچینگ به طور کلی به فرایندی اشاره دارد که توسط یک کوچ انجام می ‌شود تا فردی یا گروهی در رسیدن به اهداف خود و بهبود عملکرد شان کمک شود. این فرایند معمولاً شامل تعامل، پرسش و پاسخ، استفاده از تکنیک‌ ها و روش‌ های متنوعی است که به فرد یا گروه کمک می ‌کند تا برنامه‌ ها را تعیین کنند، عملکرد خود را ارزیابی کنند و تغییرات لازم را در زندگی یا کار خود ایجاد کنند.

اصطلاح “کوچینگ” انواع معنی و تفسیرهایی دارد، اما دو معنی اصلی و رایج تر عبارتند از:

کوچینگ به عنوان روشی برای توسعه فردی و حرفه ‌ای:

 در این مفهوم، مربیگری به فرایندی اشاره دارد که کوچ با استفاده از تکنیک ‌ها و ابزارهای مختلف، فرد را در تعیین اهداف، ایجاد برنامه عملی، پیشرفت در مسیر تعیین شده و بهبود عملکردش را همراهی می ‌کند. این نوع مربیگری به طور عمومی در زمینه ‌های مختلف از جمله حرفه‌ ای، زندگی، بهداشت ورزشی، روابط و موارد دیگر استفاده می‌شود.

کوچینگ به عنوان روشی برای همراهی و راهنمایی:

در این مفهوم، مربیگری به همراهی و راهنمایی فرد یا گروهی در رسیدن به اهداف خود و حل مسائل کمک می ‌کند. در این حالت، کوچ به عنوان یک شریک و همراه فرد در مسیر تعیین شده حضور دارد و از طریق ارائه سؤالات، تمرکز بر راه‌ حل ‌ها و تحقق اهداف کمک می‌ کند.

در میان این دو مفهوم، مفهوم اول که به عنوان “مربیگری به عنوان روشی برای توسعه فردی و حرفه ‌ای” استفاده می‌ شود، بیشتر رایج و منطقی ‌تر به نظر می ‌رسد زیرا در آن به تأکید بر فرآیند توسعه و بهبود فردی و حرفه‌ ای تاکید می ‌شود.

تخصص های کوچینگ به چند دسته تقسیم می ‌شوند؟

تخصص ‌ها و انواع کوچینگ متناسب با نیازها و زمینه ‌های مختلفی وجود دارند. در زیر، چندین دسته اصلی از تخصص ‌های مربیگری را بررسی می‌ کنیم:

کوچینگ زندگی (Life Coaching):

 در این نوع مربیگری ، کوچ با مشتریان در زمینه ‌های مختلف زندگی شخصی کار می ‌کند. این شامل ارتباطات بین فردی، بهبود روابط، تعیین اهداف شخصی، توازن کار-زندگی، بهداشت ورزشی و سلامتی و بهبود عملکرد عمومی زندگی است.

کوچینگ حرفه ‌ای (Professional Coaching):

 این نوع مربیگری به افراد کمک می ‌کند تا در حرفه و کار خود موفقیت بیشتری داشته باشند. مشاوران حرفه ‌ای معمولاً در زمینه‌ هایی مانند رهبری، مدیریت، کارآفرینی، مهارت ‌های ارتباطی و مهارت ‌های رهبری فعالیت می ‌کنند.

مهم ترین دلایل شکست استارتاپ ها چیست؟
ادامه مطلب

کوچینگ کسب و کار (Business Coaching):

 در این نوع مربیگری ، تمرکز بر بهبود عملکرد و رشد کسب و کارها قرار دارد. کوچینگ کسب و کار معمولاً در زمینه‌ هایی مانند استراتژی کسب و کار، بازاریابی، مدیریت منابع انسانی، مهارت‌ های رهبری و مدیریت عملکرد فعالیت می ‌کند.

کوچینگ رهبری (Leadership Coaching):

 در این نوع مربیگری ، توجه به توسعه و بهبود مهارت‌ های رهبری فرد می‌ شود. کوچینگ رهبری معمولاً برای رهبران و مدیران سازمان ‌ها استفاده می ‌شود و بر زمینه‌ هایی مانند ارتقاء مهارت ‌های رهبری، تصمیم ‌گیری استراتژیک، مدیریت تیم و ارتقاء عملکرد فردی تمرکز دارد.

کوچینگ فردی (Personal Coaching):

 این نوع مربیگری بر فرد و توسعه شخصی او تمرکز دارد. کوچینگ فردی شامل بهبود خودآگاهی، تعیین اهداف، تسهیل تغییر، تعاملات بین فردی و افزایش کیفیت زندگی است.

همچنین، در کنار این دسته‌ بندی‌ ها، تخصص‌ های دیگری مانند کوچینگ فرهنگ سازمانی، کوچینگ بهداشت ورزشی، کوچینگ مالی و کوچینگ روانشناختی نیز وجود دارند که هر کدام به زمینه ‌های خاصی تمرکز دارند.

هر نوع کوچینگ متناسب با نیازها و هدف‌ های شخصی و سازمانی متفاوت است. در انتخاب یک کوچ، مهم است که با توجه به نیازها و مواردی که می ‌خواهید در آن زمینه بهبود کنید، یک تخصص مناسب را انتخاب کنید.

کوچینگ ( استخدام کوچ برای پیشرفت + مشاوره کوچینگ )

آیا کوچینگ ( در زمینه های مختلف ) تاثیر گذار و  اثر بخش است؟

بله، مربیگری در زمینه‌ های مختلف می ‌تواند تأثیر گذار و اثر بخش باشد. این تأثیر و اثربخشی به عوامل متعددی بستگی دارد، از جمله نیازها و هدف ‌های شخصی، کیفیت همکاری با کوچ، تعهد و تمرکز فرد بر فرآیند کوچینگ، و همچنین تخصص و تجربه کوچ بستگی دارد

مزایای مربیگری در زمینه ‌های مختلف عبارتند از:

شناخت بهتر خود:

مربیگری می ‌تواند به فرد کمک کند تا بهتر خودش را شناخته و به طور عمیقتری درک کند. این شناخت بهتر از خود و نیازها، ارزش ‌ها و استعدادهای شخصی می‌ تواند در انتخاب مسیر مناسب و دستیابی به اهداف کمک کند.

تعیین و دستیابی به اهداف:

مربیگری می ‌تواند در تعیین هدف‌ های واقعی و معقولانه کمک کند و با ارائه یک برنامه عملی و استراتژی مناسب، در دستیابی به این اهداف همراهی کند.

توسعه مهارت ‌ها و توانمندی ‌ها:

 کوچینگ می ‌تواند به فرد کمک کند مهارت ‌ها و توانمندی ‌های خود را بهبود بخشد. این شامل توسعه مهارت‌ های رهبری، مهارت‌ های ارتباطی، مهارت‌ های مدیریت زمان و استرس، مهارت‌ های تصمیم‌ گیری و موارد دیگر است.

افزایش عملکرد و بهره ‌وری:

مربیگری می‌ تواند در بهبود عملکرد و بهره ‌وری فردی و سازمانی تأثیرگذار باشد. با تمرکز بر هدف ‌ها و استراتژی‌ های مناسب، فرد بهبود عملکرد خود را تجربه کرده و به بهره‌ وری بیشتر دست یابد.

افزایش انگیزه و اعتماد به نفس:

مربیگری می‌ تواند به فرد کمک کند انگیزه و اعتماد به نفس بیشتری در دستیابی به اهداف خود پیدا کند. با تأکید بر توانایی ‌ها و پتانسیل ‌های فرد، کوچینگ می ‌تواند اعتماد به نفس و انگیزه را تقویت کرده و تحولات مثبتی را در زندگی و کار فرد ایجاد کند.

همچنین، در مربیگری گروهی، همکاری و تعامل میان اعضا و اشتراک تجربیات و دیدگاه‌ ها می‌ تواند به افراد در دستیابی به هدف ‌های گروهی کمک کند.مهم است توجه داشت که اثربخشی کوچینگ ممکن است بین افراد و شرایط متفاوت ، متفاوت باشد. همچنین، همکاری با کوچ مجرب و متخصص نقش مهمی در اثربخشی کوچینگ دارد.

یکی از سوالاتی که همواره ذهن افراد را درگیر کرده است این است که کوچ و منتور چه تفاوت هایی با یکدیگر دارند در ادامه به سراغ بررسی این موضوع خواهیم رفت

تفاوت کوچ و منتور چیست؟ آیا کوچینگ و منتورینگ یک مفهوم هستند؟

کوچ و منتور دو مفهوم متفاوت هستند، اما هر دو در فرایند راهنمایی و همکاری با فردی دیگر برای رشد و توسعه استفاده می ‌شوند. اگرچه هر دو تا حدی در توسعه فردی و حرفه ‌ای تأثیرگذار هستند، اما تفاوت‌ های زیادی بین آن ‌ها وجود دارد.

منتورینگ به معنای همکاری با فردی با تجربه و دانش بالا است تا به او در یادگیری از تجربیات و دانش خود کمک کند. در منتورینگ، منتور تجربیات خود را با فرد شریک می‌ کند، مشاوره‌ های عملی و توجیهی ارائه می ‌دهد و نظارت و راهنمایی در زمینه ‌های خاصی انجام می ‌دهد. منتور معمولاً در یک زمینه خاص و با تجربه قوی فعالیت می ‌کند و از دیدگاه خود برای رشد و توسعه فردی یا حرفه ‌ای فرد استفاده می‌ کند.

از سوی دیگر، مربیگری تأکید بیشتری بر فرآیندی تعاملی و سؤال ‌پرسش دارد تا راهنمایی و توجیهات. مربیگری به فرد کمک می ‌کند خودش را بیشتر بشناسد، هدف‌ های خود را تعیین کند و به تدریج راه‌ حل ‌ها و استراتژی ‌های خود را بیابد. کوچ نقش یک شریک همراه و همراهی ‌کننده را دارد و با استفاده از پرسش‌ ها، تمرکز بر هدف‌ ها و تحقق آنها را تسهیل می‌ کند. مربیگری بر توانمندی ‌ها و پتانسیل‌ های فرد تمرکز دارد و فرد را در یافتن راه‌ حل ‌ها و بهبود عملکرد خود تشویق می‌ کند.

پرفورمنس کوچینگ (Performance Coaching) چیست؟
ادامه مطلب

بنابراین، اصلی ‌ترین تفاوت بین کوچینگ و منتورینگ در روش و رویکرد آن‌ هاست. منتور به عنوان یک مشاور و راهنما با تجربه فعالیت می ‌کند، در حالی که کوچ به عنوان یک همراه و پرسش ‌گر با فرد همراهی می ‌کند تا او خود کشف و یادگیری کند. هر دو روش در متناسب با نیازها و هدف‌ های فردی متفاوت قابل استفاده هستند و ممکن است در شرایط و زمینه ‌های مختلف مورد استفاده قرار گیرند.

کوچینگ ( استخدام کوچ برای پیشرفت + مشاوره کوچینگ )

چگونه یک کوچ موفق را شناسایی کنیم ؟

شناسایی یک کوچ موفق می‌ تواند چالش ‌برانگیز باشد، اما با رعایت برخی ملاحظات می ‌توانید یک کوچ متخصص و کارآمد را تشخیص دهید. در ادامه، چند راهنمایی برای شناسایی یک کوچ موفق را بررسی می ‌کنیم:

مهارت ‌ها و تخصص: مشاور کوچینگ برای بودن موفق باید دارای مهارت‌ ها و تخصص ‌های مربوط به مربیگری باشد. این شامل تسلط بر تکنیک ‌ها و روش‌ های مربیگری ، فنون ارتباطی، تحلیل و تفسیر، توانایی گوش دادن فعال و تمرکز بر فرد، و همچنین توانایی تعیین اهداف و برنامه ‌ریزی است.

مجوز ها و گواهینامه ‌ها:

اطمینان حاصل کنید که کوچ مورد نظر شما مجوز ها و گواهینامه‌ های لازم را دریافت کرده است. در کشورهای مختلف، برخی از سازمان ‌ها و انجمن ‌ها برای صدور مجوزها و گواهینامه‌ های مربوط به مربیگری وجود دارند. بررسی صحت و معتبر بودن مجوزها و گواهینامه‌ های کوچ می ‌تواند به شما اعتماد بیشتری در انتخاب کوچ موفق بدهد.

تجربه و موفقیت ‌های قبلی:

 بررسی تجربه و سوابق کاری کوچ می ‌تواند به شما در درک توانایی و تجربه او کمک کند. درخواست مشتریان قبلی که با کوچ همکاری داشته ‌اند و یا ارجاعی از آن‌ ها دریافت کنید. همچنین، در خصوص موفقیت‌ های قبلی و دستاوردهای کوچ سوال بپرسید.

شیوه کار و رویکرد:

از کوچ سوال کنید که شیوه کار و رویکرد او در مربیگری چگونه است. آیا او به شما اجازه می ‌دهد تمرکز خود را بر هدف ‌ها و نیازهای تان قرار دهید؟ آیا به شکلی سؤال می ‌کند که شما را به خود کشف و یادگیری تشویق می‌ کند؟ آیا روش کار او انعطاف‌ پذیری و تنوع دارد تا به نیازهای شما پاسخ دهد ؟

شیوه ارتباطی و ارتباط مؤثر:

 بررسی شیوه ارتباطی کوچ و توانایی او در ایجاد ارتباط مؤثر با شما مهم است. یک کوچ موفق باید توانایی گوش دادن فعال، فهمیدن نیازها و اهداف شما و برقراری ارتباط صمیمی و محترمانه را داشته باشد.

انطباق شخصیتی:

انطباق شخصیتی با کوچ می ‌تواند در فرآیند همکاری و ایجاد رابطه اعتماد بین شما و کوچ موثر باشد. احساس راحتی و انطباق در ارزش‌ ها، اصول و سبک کاری میان شما و کوچ می ‌تواند تأثیرگذار باشد.

با توجه به این نکات، می ‌توانید یک کوچ موفق را شناسایی کنید. اما به یاد داشته باشید که انتخاب یک کوچ مناسب بستگی به نیازها و موارد خاص شما دارد، بنابراین ممکن است نیاز داشته باشید چندین کوچ را ملاقات کرده و با آن‌ ها مشورت کنید تا کوچ مناسبی را برای خود انتخاب کنید.

اگر به دنبال یک کوچ حرفه ای هستید و دوست دارید با استفاده از کوچینگ سبک زندگی خود را تغییر دهید و به موفقیت برسید با کارشناس های سایت مهدی مقسومی در ارتباط باشید.

کوچینگ چگونه انجام می شود؟

به هنگامی که نمی توانید از پس یک مسئله ای در زندگی خود بربیایید و نمی توانید آن را حل کنید؛ باید به فکر راه های دیگری برای حل این مشکل باشید. به احتمال زیاد این مشکل حل شدنی است و نیاز دارید که فردی در قالب کوچ به شما کمک کند تا راه حل های مناسب را خودتان با فکر خودتان به دست آورید.

مهم نیست که این مسئله، بسیار مهم یا پیش پا افتاده ترین مسئله باشد، گاهی اوقات شما به هر دلیلی فکر می کنید که توانایی حل این مشکل را ندارید. همین هم باعث می شود که واکنش خوبی به این مسئله نشان ندهید. اما کوچ ها با ابزارها و تخصصی که دارند، به شما کمک می کنند تا بتوانید راه حل های موجود برای این مسئله را از زاویه ای معقول ببینید. شما با کمک کوچ می توانید بر اساس توانایی های خودتان مشکل را برطرف کنید.

ممکن است شما برای حل مشکلات تان از راهنمایی های دوست تان استفاده کنید. این راهنمایی ها می تواند تا حدودی به شما کمک کنند. البته حتی ممکن است شرایط شما بدتر نیز بشود. دوست شما برای حل مشکل شما، به شما یک راهکار عملی معرفی می کند. ولی در مقابل نباید از کوچینگ انتظار داشته باشید که مانند دوست تان به شما راهکار بگوید. در واقع در این روش شنا قرار است با راهنمایی هایی که کوچ ارائه می دهد، بتوانید راهکار مناسب و عملی را خودتان پیدا کنید.

استراتژی کسب و کار چگونه به کسب و کارهای کمک می کند ؟
ادامه مطلب

در این فرآیند قرار است سوالاتی از شما پرسیده شود تا مسئله مورد نظر برای شما مشخص شود. با شناخت مسئله می توانید راهکار مناسبی هم در رابطه با مسئله بدهید. همان طور که می دانید فهم مسئله خود به شما در حل مسئله کمک می کند

پس همه شما می توانید مسئله خودتان را خودتان حل کنید. فقط کافی است به کوچینگ اعتماد کنید و دوباره اعتماد به نفس خودتان را بازیابی کنید تا بتواند مسئله را حل کنید. و همه این ها به توامندی هایی است که د ر وجود شما وجود دارد، اما هنوز که هنوزه به آن موارد نرسدید.

از کوچینگ چه انتظاری باید داشت؟

در این قسمت قرار است در رابطه با این صحبت کنیم که در یک جلسه کوچینگ باید چه انتظاراتی داشته باشید. در این جلسات سعی می شود که در رابطه با وضعیت ایده آل که می توان داشت، شناخت کسب کرد. بعد از این، باید وضعیت فعلی که در آن قرار دارید را بشناسید. با مشخص شدن این دو مورد، در جلسات کوچینگ سعی می شود که یک راه برای رسیدن از وضع موجود تا رسبدن به وضع مطلوب مشخص شود.

فرقی نمی کند که این جلسات کوچینگ برای چه موردی برگزار شده است. اگر یک کوچینگ استارتاپ هم باشد این سه مرحله در این نوع کوچینگ هم عملی می شود. برای مثال سعی می کنند مشخص کنند که وضع مطلوب برای این کسب و کار چیست و وضع فعلی این کسب و کار مشخص می شود. در نهایت نیز سعی می شود که مسیری به این کسب و کار ارائه بشود تا از وضعیت فعلی به وضعیت مطلوب برسد.

برای این که بهتر با جلسات کوچینگ آشنا بشوید، یک جلسه کوچینگ استارتاپ را بررسی می کنیم که در این جلسه چه اتفاقی رخ می دهد. اولین موردی که در این جلسات رخ می دهد، شفاف شدن اهداف است. برای این هدف شفاف بشود، کوچ باید در این جلسات سعی کند که انگیزه اصلی فرد را مشخص کند.

سوال این است که چرا از فرد انگیزه ای که دارد را می پرسند؟ گاهی اوقات فردی در جلسه کوچینگ هدفی را مشخص می کند. کوچ می تواند خیلی راحت این هدف را بپذیرد. اما یک کوچ باتحربه سعی می کند که هدف اصلی فر را با پیدا کردن انگیزه اصلی او بیابد. البته لازم به ذکر است که خود فرد هم ممکن است که واقعا به دنبال چیست. به همین علت است که با پرسش های مختلفی توسط کوچ هدف اصلی فرد مشخص خواهد شد.

با توجه به این که خیلی از افراد هدف اصلی خودشان را تشخیص نمی دهند و همیشه به دنبال اهدافی کلیشه ای هستند و نه واقعی، مرحله قبل نیاز بود تا تکلیف مشخص شود. البته این تغییر اهداف و ایجاد چالش های جدید در کوچینگ طبیعی است. هر چه جلسات کوچینگ ادامه پیدا می کند، این شناخت بیشتر می شود و چالش ها دقیق تر می شوند.

با مشخص شدن دلیل اکثر این چالش ها، باید به دنبال رفع این چالش ها بود. این گونه وضعیت مطلوب مشخص خواهد شد. همان طور که گفتیم مرحله بعدی بررسی و شناخت وضعیت فعلی است. هدف از مشخص شدن این مورد این است که به وضعیت مطلوب برسید. اگر وضع فعلی خوبی نداشته باشید، به احتمال زیاد سخت است که به شرایط مطلوب دسترسی داشته باشید. به همین علت باید با توجه به شرایط فعلی اقداماتی را تعیین کرد.

تا به این جا در رابطه با محتوای یک جلسه کوچینگ صحبت کرده ایم. در این جلسه وضعیت های مختلفی مشخص می شود. در انتهای این جلسات کوچ اقداماتی را برای فرد مشخص می کند. البته باید در نظر داشت که این اقدام های به طوری هستند که انجام دادن آن بسیار ساده است. و این اقدام ها در واقع بخش هایی از یک اقدام بزرگتر هستند.

یکی از اهداف در هر جلسه از کوچینگ این است که کوچ سعی می کند دیدگاه ها را تغییر بدهد. این تغییر دیدگاه ها کمک می کند تا چالش های پیش رو بسیار کمتر بشود. و همین طور این تغییر دیدگاه کمک می کند تا اقدام هایی که در آخر جلسه مشخض می شدند، بسیار واضح تر باشند. منظور از واضح تر شدن این است که ممکن است، در هر جلسه با این که اقدامات واضحی را مشخص شده است، اما چون دیدگاهی تغییر نکرده است فرد این اقدامات را انجام نمی دهد.

دیدگاه خود را وارد کنید:
ثبت دیدگاه
دیدگاه‌های کاربران
هنوز هیچ دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است

طراحی و توسعه توسط کاسبی