انواع سبک های مدیریتی در سازمان و معرفی بهترین سبک های مدیریت

در سازمان ها معمولاً مهم ترین نقش را مدیران دارند. مدیران سیاست کلی و خط مشی سازمان را تعیین می کنند. فردی که مدیریت یک سازمان را برعهده می گیرد، باید یک روش از انواع سبک های مدیریتی خاص را برای خود انتخاب کرده و طبق آن عمل کند.

انواع سبک های مدیریتی رویکردهای منحصر به فردی هستند که برای مدیریت سازمان ها و تیم های مختلف به کار می روند. هر سبک ویژگی های مختص به خود را دارد و هر مدیر بسته به شرایط و نیاز خود می تواند از یک یا چند مورد از آن ها استفاده کند. امروز در این مطلب از سایت مهدی مقسومی قصد داریم به بررسی انواع سبک های مدیریتی بپردازیم. اگر به دنبال بهترین شیوه برای مدیریت هستید با ما همراه شوید!

انواع سبک های مدیریتی در سازمان و معرفی بهترین سبک های مدیریت

سبک مدیریت به چه معناست؟

به بیان ساده می توان گفت سبک مدیریتی روشی است که یک مدیر با استفاده از آن به اهداف خود در سازمان می رسد. سبک مدیریت بسته به فرهنگ، کشور، نوع سازمان، صنعت و خود شخص متفاوت است. مواردی که توسط سبک مدیریت تعیین و کنترل می شوند شامل نحوه برنامه ریزی، سازماندهی، تصمیم گیری، تفویض اختیار و مدیریت کارکنان می شود.

یک مدیر موفق با انتخاب یک سبک مناسب و اجرای آن، شرکت خود را به سمت اهداف تعیین شده سوق می دهد. انواع سبک های مدیریتی می توانند تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار بگیرند. به عنوان تعدادی از عوامل داخلی می توان لیست زیر را ارائه داد:

  • فرهنگ سازمانی شرکت
  • سیاست ها
  • اولویت ها
  • تعهد شغلی
  • سطح مهارت کارکنان

به طور کلی می توان گفت کارکنانی که از مهارت های بالاتری برخوردارند به نظارت کمتری نیاز دارند. لیست بالا عوامل داخلی موثر را نشان می داد، در لیست زیر می توانید عوامل خارجی موثر بر سبک مدیریت را مشاهده کنید.

  • قوانین استخدامی
  • اقتصاد
  • رقبا
  • تامین کنندگان
  • مصرف کنندگان

این عوامل اگرچه خارج از سازمان هستند اما می توانند بر مدیران و کارکنان اثر گذار باشند.

نکته: چه در فکر راه اندازی یک استارتاپ باشید و چه آن را ثبت کرده باشید، مسائل حقوقی درست مثل یک شتر بر در خانه ی کسب و کارتان خوابیده اند. قوانین حقوقی دارای مرزهای ثابتی برای کسب و کارها و شرکت های تجاری هستند اما گاهی طرح ها و اساسنامه هایی به صورت موقت اجرا خواهند شد که میتواند سوخت آنی استارتاپ تان باشد!

منظور از ریسک پذیری در کسب و کارها چیست؟
ادامه مطلب

از طرفی با داشتن یک چشم انداز دقیق نسبت به آینده ی استارتاپتان به راحتی میتوانید تصمیم گیری های خود را انجام دهید. «مشاوره حقوقی استارتاپ ها (startups)- خدمات حقوقی مهدی مقسومی» همان راه حلی است که حتی در آرامش کسب و کارتان، طوفان های حقوقی آینده را پیش بینی میکند!

انواع سبک های مدیریتی

انواع سبک های مدیریتی مختلفی وجود دارند اما به طور کلی هرسبکی را که می بینید در یک از دسته های زیر قرار می گیرد:

  • خودکامه
  • دموکراتیک
  • آزاد

سبک مدیریتی خودکامه

یکی دیگر از انواع سبک های مدیریتی، سبک مدیریت خودکامه می باشد. این سبک مستبدانه ترین نوع مدیریت به حساب می آید. در سبک خودکامه ارتباط بین مدیر و کارمندان یک طرفه است. این رویکرد را یک رویکرد از بالا به پایین می دانند. در سبک مدیریتی خودکامه قدرت در دست مدیر است و تمامی تصمیمات توسط او اتخاذ می شود. کنترل گرانه ترین سبک مدیریت، همین سبک است.

یک مدیر خودکامه کارکنان خود را تشویق به بیان نظرات و ایده هایشان نمی کند. کارکنانی که در شرکتی با مدیریت خودکامه مشغول به کار هستند، هیچ گاه افکار خود را درارتباط با بهبود عملکرد شرکت بیان نمی کنند. سبک مدیریتی خودکامه به سه سبک مدیریت استبدادی مقتدرانه، متقاعدکننده و پدرانه تقسیم می شود.

نکته: هر حادثه ای نیاز به آماده شدن دارد! برای رویارویی با مسائل حقوقی چه در زندگی شخصی و چه در کسب و کارتان همیشه به یک آمادگی نیاز دارید؛ «کوچینگ حقوقی؛ سنگین ترین وزنه برای ترازوی عدالت کارتان» در مرحله به مرحله ی ثبت تا استخدام نیروهایتان در کنار شماست تا از اموال فکری شرکت تجاری شما به خوبی محافظت کند.

سبک مدیریتی خودکامه

سبک مدیریتی  دموکراتیک

این سبک نسبت به سبک قبلی منعطف تر است. در سبک دموکراتیک مدیران به کارمندان خود حق اظهار نظر می دهند. اگرچه در این شرکت ها کارمندان به بیان ایده های خود تشویق می شوند اما تصمیم گیرنده نهایی مدیر شرکت است. در شرکت هایی که از این سبک بهره می برند، ارتباطات به صورت بالا به پایین وپایین به بالا دیده می شود. از مهم ترین مزایای این نوع مدیریت می توان به وجود نظرات، ایده ها و مهارت ها متنوع برای تصمیم گیری های مهم اشاره کرد.

تقویت مهارت های ارتباطی در محیط کار چه کمکی به ما میکند؟
ادامه مطلب

سبک دموکراتیک انواع مختلفی دارد که 5 مورد از آن ها را می توانید در لیست زیر ببینید:

  • مشورتی
  • مشارکتی
  • مبتنی بر همکاری
  • تحول آفرین
  • مربیگری

نکته: اگر شما هم دارای یک کسب و کار نوپا یا یک شرکت به بلوغ رسیده هستید، با آموزش حقوق کسب و کار میتوانید کسب و کارتان را به عنوان یک شخص سالم در میان جامعه ی تجاری رشد دهید و از انواع قراردادها و قوانین حقوقی که ممکن است در آینده ی شرکتتان اثر بگذارد، سربلند بیرون بیایید. برای دانستن بیشتر در این مورد میتوانید با مطالعه ی «آموزش حقوق کسب و کار؛ 5 دروازه ی ورود به بلوغ کسب و کار!» به یک دید جامعی در مورد این موضوع برسید.

سبک مدیریتی آزاد

مدل دیگر از انواع سبک های مدیریتی مدل مدیریت آزاد هستش. سبک آزاد یکی دیگراز انواع سبک های مدیریتی است که طرفداران خاص خود را دارد. در این سبک، مدیر سازمان رویکردی غیر مستقیم به مدیریت دارد. در روش خودکامه، مدیر نظارت مستقیم بر عملکرد کارمندان دارد و در صورت بروز اشتباه آن ها را جریمه می کند. اما در این سبک، به کارمندان برای انجام کارهایشان اعتماد می شود.

در این رویکرد، مدیر تنها زمانی که از او درخواست کمک شود در فرایند کار دخالت خواهد کرد. در باقی موارد کارکنان در انجام کارها، حل مشکلات و تصمیم گیری ها مختارهستند. شاید برایتان سوال باشد پس نقش مدیر در رویکرد آزاد چیست؟ در سبک مدیریتی آزاد، مدیر شرکت در مراحل تفویض و تحویل کار حضور دارد. این روش به سبک های مختلفی اجرا می شود. به عنوان مثال می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تفویضی
  • رویایی

کدام یک از انواع سبک های مدیریتی بهتر است؟

موثر بودن یک سبک را عوامل مختلفی رقم می زنند. به طور کلی باید گفت اینکه از کدام سبک برای مدیریت استفاده می کنید اهمیتی ندارد؛ مهم نحوه اجرای آن است. برخی شرکت ها با استفاده از سبک خودکامه و برخی دیگر با سبک آزاد به اهداف می رسند. تشخیص اینکه کدام روش بهتر و مفیدتر است سخت است.

اگر حس می کنید با سبک خودکامه، دموکراتیک یا آزاد به اهداف خود نزدیک می شوید از این روش ها استفاده کنید. مطمئن باشید که هیچ کدام از سبک ها بر دیگری ارجحیت ندارد. اما برای تشخیص اینکه کدام روش برای شما و شغلتان مناسب تر است می توانید نکات زیر را در نظر بگیرید:

  • توجه به نیاز مشتری
  • مشخص کردن نیاز کارکنان
  • یادگیری مهارت های مدیریتی بیشتر
  • تعیین نقاط عطف برای رسیدن به اهداف
  • همیشه متمرکز بر پیشرفت باشید
  • کلاس های آموزش مدیریت را فراموش نکنید
  • گرفتن بازخورد را در دستور کار قرار دهید
راه های افزایش کارایی در سازمان (چگونه کارایی بیشتری داشته باشیم)
ادامه مطلب

نکته: یک استارتاپ که در اول راه خود است درگیر مسائل زیادی میتواند باشد؛ از قراردادها تا تأمین خدمات و مواد اولیه همه مشکلاتی هستند که اگر جدی گرفته نشوند، میتوانند پایه های کسب و کارتان را به راحتی بلرزانند. «کوچینگ استارتاپ؛ مسیر شخصی استارتاپ تو برای موفقیت» به راحتی میتواند با پرورش نیروهای یک شرکت به استارتاپ تان کمک میکند که هدف اصلی خود را پیدا کند.

کدام یک از انواع سبک های مدیریتی بهتر است؟

جمع بندی در مورد انواع سبک های مدیریتی

مدیریت شغلی پیچیده و پر راز و رمز است. برای مدیر بودن به آموزش نیاز دارید. این آموزش ها علاوه بر کسب مهارت ها منجر به انتخاب بهترین سبک مدیریتی نیز می شود. سبک مدیریتی در تعیین مسیر کلی یک شرکت یا سازمان، نقش مهمی ایفا می کند. در این مطلب تلاش کردیم انواع سبک های مدیریتی را معرفی کنیم. هرکدام از این سبک ها مزایا و معایب خود را دارند و تصمیم به استفاده از آن ها بسته به شرایط صورت می گیرد. در پایان امیدواریم از این مطلب استفاده لازم را برده باشید.

منبع

دیدگاه خود را وارد کنید:
ثبت دیدگاه
دیدگاه‌های کاربران
هنوز هیچ دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است

طراحی و توسعه توسط کاسبی