مدل کسب و کار چیست و چگونه طراحی می شود؟

یک شرکت برای کسب سود از تکنیک ها و استراتژی های مختلفی استفاده می کند. هزاران تکنیک مختلف برای سود دهی شرکت ها وجود دارد که هر یک از آن ها می توانند به نحوی روی درآمد نهایی شرکت تاثیر بگذارند. کسب و کارها باید چنین تکنیک هایی را به کار گیرند تا بتوانند درآمد خود را افزایش دهند. یکی از تکنیک هایی موجود، مدل کسب و کار است.

ممکن است سوال برای شما ایجاد شود که مدل کسب و کار چیست؟ مدل کسب و کار در واقع به طرح های شرکت های مختلف برای دریافت سود اشاره می کند. این تکنیک در انواع مختلفی وجود دارد که با به کارگیری آن ها می توان سودهای کلانی را دریافت نمود. تا انتهای این مطلب از سایت مهدی مقسومی با ما همراه باشید تا به شما بگوییم مدل کسب و کار چیست و چگونه می توان آن را ایجاد کرد.

مدل کسب و کار چیست و چگونه طراحی می شود؟

مدل کسب و کار چیست؟

همان طور که در ابتدا اشاره کردیم مدل کسب و کار به یک طرح که شرکتی آن را برای کسب سود ارائه داده، اشاره می کند. در این تکنیک خدمات و محصولاتی که شرکت قصد دارد آن ها را به فروش برساند، بازار هدف و تمامی هزینه های پیش بینی شده تعیین خواهد شد. مدل های کسب و کار برای تمام کسب و کارهای امروزی اهمیت زیادی دارند. استفاده از این مدل ها به کسب و کار جدید شما کمک می کند تا بتوانید توسعه یابید و استعدادهای مورد نیاز را جذب نمایید.

کسب و کارهای تثبیت شده و قدیمی باید بتوانند مدل های کسب و کار خود را به صورت مرتب به روز کنند. در غیر این صورت در صورت بروز مشکلات متعدد با شکست مواجه می شوند. مدل کسب و کار همچنین موجب شده تا سرمایه گذاران بتوانند شرکت های مورد علاقه خود را مورد تجزیه و تحلیل و ارزیابی قرار دهند و بتوانند درک درستی از شرایط کارکنان آن ها داشته باشند.

به عبارت ساده تر باید گفت مدل کسب و کار به طرح های سطح بالایی گفته می شود که این طرح ها می توانند بسیار سودآور باشند. ارزش پیشنهادی اصلی ترین جز مدل کسب و کار به شمار می رود. ارزش پیشنهادی در واقع کالا یا خدماتی که یک شرکت ارائه می دهد را توصیف می کند. این محصولات به گونه ای معرفی و ارائه می شوند که از دیگر رقبا پیشی بگیرند.

مشاوره شغلی  ، مشاور شغلی ( حضوری ، آنلاین )‌
ادامه مطلب

انواع مدل کسب و کار

حال که می دانید مدل کسب و کار چیست، بهتر است با انواع نمونه های آن نیز آشنا شوید. مدل های کسب و کار در نمونه های زیادی موجود هستند. ما در این بخش برخی از انواع این مدل ها را برای شما بیان خواهیم کرد.

انواع مدل کسب و کار

خرده فروش

مدل خرده فروشی را می توان به عنوان یکی از رایج ترین نمونه های مدل کسب و کار معرفی کرد. این نمونه در واقع به گونه ای است که اغلب افراد به صورت مرتب با آن در ارتباط هستند. در طول زنجیره تامین خرده فروشی در آخرین موجودیت قرار دارد. این مدل بدین صورت است که کالاهای نهایی را از توزیع کننده و یا تولید کننده خریداری کرده و آن ها را به صورت مستقیم در اختیار مشتریان قرار می دهند.

سازنده

یکی از اصلی ترین وظایف تامین کننده یا همان تولید کننده این است که با کمک نیروی داخلی، ماشین آلات صنعتی و تجهیزات دیگر محصولات نهایی مورد نیاز را تولید کند. تولید کنندگان ممکن است محصولات خاصی را به صورت تکراری و در تعداد بسیار بالا تولید نمایند. تولید کنندگان همچنین می توانند کالاها و محصولات را به صورت مستقیم به مشتری یا به توزیع کنندگان و یا به خرده فروشان بفروشند.

هزینه برای خدمات

از دیگر نمونه های مدل کسب و کار می توان به هزینه برای خدمات اشاره کرد. این بدان معناست که مدل های کسب و کار به جای تمرکز بر روی فروش محصولات و خدمات روی ارائه خدمات و نیروی کار تمرکز خواهد کرد. این نمونه مدل کسب و کار بدین شکل عمل کرده که برای ارائه خدمات، یا هزینه ای ثابت را بر اساس قرارداد خاصی دریافت می کند و یا هزینه آن را با نرخ ساعتی محاسبه خواهد کرد.

اشتراک

یک نمونه مدل کسب و کار وجود دارد که مبتنی بر اشتراک است. این مدل در تلاش است تا بتواند مشتریان را به مشتریانی وفادار تبدیل کند و آن ها برای طولانی مدت این شرکت را برای خرید محصولات و خدمات انتخاب کنند. آن ها این کار را از طریق ارائه محصولاتی انجام می دهند که نیاز به پرداخت مستمر دارند و این کار را معمولا در عوض مدت معین سود انجام می دهند.

متداول ترین عوامل موفقیت و شکست استارتاپ ها کدام است؟
ادامه مطلب

با این که این مدل را شرکت های دیجیتالی به جهت دسترسی به نرم افزارهای خاص به کار می گیرند، اما می توان آن را برای کسب و کارهای فیزیکی نیز مورد استفاده قرار داد.

اشتراک

بازار

مدل بازار یکی از ساده ترین مدل ها به شمار می رود. این مدل بدین صورت بوده که در عوض میزبانی از یک پلتفرم و رسانه برای انجام امور تجاری هزینه ای را دریافت خواهد کرد. البته تراکنش ها می توانند بدون بازار انجام شوند، اما در هر صورت این مدل در تلاش است تا بتواند تراکنش ها را سریع تر، آسان تر و ایمن تر انجام دهد.

طراحی مدل کسب و کار

اگر صاحب یک کسب و کار هستید با دانستن این که مدل کسب و کار چیست، قطعا این دغدغه برای شما به وجود می آید که چگونه می توانید یک مدل کسب و کار ایجاد کرده و از آن به سوددهی برسید. روش های مختلفی برای ایجاد این تکنیک وجود دارد، با این حال ممکن است این ایده ها برای همه افراد مناسب نباشند و متخصصان برای طراحی این مدل ایده های دیگری را پیشنهاد دهند.

در این بخش چند مرحله به شما معرفی می شود که می تواند با کمک آن ها یک مدل کسب و کار ایجاد کنید. ین مراحل به شرح زیر هستند:

طراحی مدل کسب و کار

شناسایی مخاطبان خود

بیشتر طرح های مدل کسب و کار معمولا با شناسایی بازار هدف و شناسایی مخاطب آغاز می شوند. یک مدل کسب و کار زمانی قوی است که می تواند تشخیص دهد که شما چه کسانی را هدف قرار می دهید و به شما کمک می کند تا با رویکردهای خاصی با این مخاطبان در ارتباط باشید.

تعریف کردن مشکل

علاوه بر مرحله فوق شما باید بدانید در تلاش برای رفع چه مشکلی هستید. برای مثال یک رستوران به مردم غذا می دهد یا یک شرکت دیجیتالی انواع محصولات دیجیتالی را در اختیار مردم قرار می دهد، بنابراین اگر شما با تقاضا برای خرید محصولات و خدمات مواجه نیستید یعنی کسب و کار شما برای پیدا کردن جایگاه مناسب با مشکل مواجه است.

پیشنهادات را درک کنید

برای ارائه خدمات و محصولات مخاطبین خود را در نظر بگیرد. همچنین ارزیابی کنید که به فروش کدام محصول علاقه دارید و آیا برای این فروش تخصص دارید یا خیر؟ در این مرحله مدل کسب و کار به شما کمک می کند تا بتوانید محصول را به شکلی تنظیم کنید که مطابق با نیاز بازار و توانایی شما برای ارائه باشد.

پرفورمنس کوچینگ (Performance Coaching) چیست؟
ادامه مطلب

نیازهای خود را مستند کنید

یکی از مراحل مهم برای طراحی مدل کسب و کار این است که نیازهای خود را مستند نمایید. ابتدا محصول خود را انتخاب کنید و سپس موانعی که شرکت شما با آن مواجه می شود را در نظر داشته باشید. این موضوع مشکلات عملیاتی و چالش های خالص را در بر می گیرد. هر کدام از نیازهای موجود را مستند کنید تا بتوانید به راحتی آن ها را مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار دهید تا به این نتیجه برسید که در آینده می توانید یک راه اندازی موفق داشته باشید یا خیر.

پیدا کردن شرکای کلیدی

بسیاری از کسب و کارها برای این که بتوانند سریع تر موفق شوند از شرکای دیگر استفاده خواهند کرد. بنابراین سعی کنید شرکای کلیدی و حرفه ای را پیدا کنید با آن ها ارتباط برقرار کنید. توجه داشته باشید که رابطه شما با آن ها بسیار حیاتی و مهم خواهد بود، به همین علت در برقراری این ارتباط دقت زیادی به خرج دهید.

پیدا کردن شرکای کلیدی

تنظیم کردن راه حل های کسب درآمد

یکی از مهم ترین مراحل برای طراحی مدل کسب و کار، تنظیم نمودن راه حل های کسب درآمد است. یک مدل کسب و کار زمانی کامل می شود که مشخص کرده چگونه کسب درآمد می کند. این می تواند شامل روش ها و ایده های مختلف برای کسب درآمد و رسیدن به سوددهی و درآمد بالا باشد.

جمع بندی

مدل کسب و کار چیست؟ این مدل به طرحی که شرکت برای سود دهی در نظر دارد، اشاره می کند. این تکنیک در انواع نمونه های مختلفی ارائه شده است که ما برخی از آن ها را بررسی کردیم. با توجه به کاربردی بودن این روش برای دریافت سودهای بالا، کسب و کارهای زیادی در تلاشند تا بتوانند نمونه هایی از مدل های کسب و کار را طراحی کنند.

مراحل مختلفی برای طراحی این مدل ها وجود دارند که شما می توانید به کار گیری آن ها یک مدل کسب و کار حرفه ای داشته باشید و در نهایت به سوددهی برسید.

منبع

دیدگاه خود را وارد کنید:
ثبت دیدگاه
دیدگاه‌های کاربران
هنوز هیچ دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است

طراحی و توسعه توسط کاسبی